Вітальне слово з нагоди відкриття виставки "Німці в Україні"

Розгорнути рубрикатор
Вітальне слово з нагоди відкриття виставки "Німці в Україні"

Уповноважена уряду землі Баварія у справах переселенців та вигнанців

Вітальне слово з нагоди відкриття виставки "Німці в Україні" в Haus des Deutschen Ostens, Мюнхен, 25 квітня 2024 року

Шановні пані та панове, дорогі друзі,
ще кілька років тому для багатьох людей Україна була відносно невідомою країною. Хоча вона є другою за площею країною на нашому континенті, люди знали про неї дуже мало, не кажучи вже щоб подорожувати нею чи знати її з власного досвіду. Проте Україна є старою, багатою на традиції країною в Східній Європі, з якою ми, німці, маємо і мали дуже тісні культурні та історичні зв'язки. Україна аж ніяк не якась "далека" країна, а це країна, яка простягається вглиб Центральної Європи і в різні періоди своєї історії перебувала не лише під владою Російської імперії, але й спочатку під владою Речі Посполитої, а згодом - Австро-Угорщини. І вона була батьківщиною для багатьох німців, які знайшли там новий дім.

Про це розповідає виставка "Німці в Україні: історія та культура", яка відкривається сьогодні в Haus des Deutschen Ostens. Вона показує, наскільки тісно українські німці були пов’язані зі своєю новою батьківщиною і наскільки вони сформували країну та були сформовані нею. На жаль, ця історія довгий час замовчувалася і була затьмарена жахливою долею німців у Радянському Союзі, яка, звісно, торкнулася і незліченної кількості українських німців. Крім того, українських німців довгий час - помилково - просто відносили до "російських німців", з якими вони розділили долю гноблення і депортації, але вони відрізнялися від них тим, що жили в країні, яка багато в чому була зовсім іншою.

Незалежно від регіону України, починаючи з 18 століття, німці робили внесок у процвітання своєї нової батьківщини як фермери, торговці чи підприємці. При цьому вони були в тісному контакті зі своїми українськими та єврейськими, польськими, угорськими чи румунськими сусідами. У всіх своїх частинах Україна здавна була країною, що характеризується різноманітністю, толерантністю та почуттям свободи. Однак є сумна причина, чому сьогодні вона більш відома, ніж колись: вже більше двох років вона змушена захищати свою свободу і європейські цінності від агресора, який веде проти неї жорстоку загарбницьку війну і хоче стерти її ім'я з лиця землі.

Ця виставка в Haus des Deutschen Ostens розповідає не лише про історію та культуру німців в Україні, але й показує, наскільки тісно ми, німці, пов'язані з цією країною, що знаходиться в серці Європи. Це також важливо з огляду на незнання, яке все ще панує серед багатьох людей, коли мова йде про Східну Європу, навіть через 35 років після падіння Берлінського муру. Виставка також розширює всі наші уявлення, адже в цій частині Європи проживало більше німців, ніж будь-де за межами нинішньої Німеччини. Багато баварців і німців цього навіть не знають. Настав час знову про це згадати.

Дякую за увагу!

З найкращими побажаннями

Ваша
Д-р Петра Лоібл, MdL

29 квітня 2024
Автор: RDU
×