Історія сім‘ї етнічних німців, які були змушені тікати від війни

Розгорнути рубрикатор
Історія сім‘ї етнічних німців, які були змушені тікати від війни

Протягом перших трьох місяців війни Радою німців України у тісній співпраці з Робочою групою німецьких національних меншин AGDM була надана допомога понад 200 сім'ям етнічних німців, які були змушені залишити територію України та намагалися набути статус пізнього переселенця в Німеччині на підставі виняткового права. На цьому шляху їм надавалася посильна допомога з боку німецьких громад країн східної Європи та координаційним бюро AGDM.

Мій шлях
 
Для кожного з етнічних німців у житті постає вибір: залишатися в Україні (знайомій, любимій і до певного часу безпечній) чи починати все з чистого листа в Німеччині.
 
Моїм великим поштовхом до збору і оформлення документів за програмою пізніх переселенців стала втрата чоловіка 3 роки тому. Треба було шукати нові сенси і інші життєві шляхи. І я їх шукала. Внутрішнє відчуття руки, яка веде по цьому шляху, не покидало весь час. У архівах збереглися саме ті документи, які були потрібні. Ні більше, ні менше.
 
Суттєвою, перш за все емоційно, виявилася в цей час підтримка Черкаського центру німецької культури “Відерштраль”, представники якого входять також до складу Ради німців України. Найяскравіша характеристика цієї спільноти – доброзичливість. Ми і зараз на щоденному зв’язку, і зараз залишаємося патріотами України німецької національності.
 
Коли почалося російське вторгнення в Україну, перед кожним постало це питання: що робити? У моєму випадку було швидке і нелегке рішення: їхати. За ніч ми з сином спакували своє життя в валізу і рюкзачок. Із таким розрахунком, що валізу, можливо, доведеться покинути серед дороги. Але рюкзачок – ніколи!
 
Переїзд був таким, як у військовий час: сидячи, стоячи, із відмінами рейсів, шахраями, сиренами, ночівлями “як вийде” і повною невизначеністю: що робити далі?
 
Точно знали лише одне: у перші дні війни Федеральним урядом Німеччини з питань переселенців і національних меншин було прийнято рішення про те, що пізні переселенці з України, які відповідають ряду вимог, можуть не очікувати спеціального запрошення, а їхати напряму у Фрідланд.
 
Обробка документів, двотижневий карантин, співбесіди, підтвердження знання мови – все це було. Але було і просто неймовірне: німецька бюрократична машина реагувала швидко, навіть дуже швидко. І нам із сином схвалили рішення про переїзд!
 
Розподіл на місце проживання теж пройшов на диво швидко: консультантка запропонувала Берлін, і я зразу ж погодилася. На її думку, це місто мало б нам підійти. І воно таки підійшло! Найперше своєю демократичністю і визнанням різноманітності в усіх її проявах.
 
Як описати свій сьогоднішній стан? Якщо коротко, то одним словом: нелегко. Якщо детальніше – то вже більш-менш розумію схему метрополітену, знаю назви і місця знаходження організацій, пройшов перший шок від запитань і відповідей німецькою, вже трохи рідше прокидаюся серед ночі з думкою: “Боже, де я?” і все так же болить душа за Україну.
 
Що допомагає? Насамперед люди. Представники німецької неурядової організації AGDM, які в партнерстві з Радою німців України інформаційно супроводжували на всіх етапах переїзду і були на зв’язку 24/7. Перш за все, заспокоювали, знімали купу моїх опасінь щодо того, чи повністю відповідають документи необхідним вимогам програми для пізніх переселенців. Додатково надавали дуже розгорнуту інформацію про статус пізніх переселенців і можливості, які він надає. Представники AGDM допомагали з логістичними питаннями при проїзді територією Польщі та Німеччини і навіть під’їхали до потягу, яким прибуло декілька німецьких сімей з України, допомогли з придбанням та інсталяцією німецької картки мобільного зв’язку. Неймовірним везінням після важкого переїзду була і ночівля в Варшаві, організована для нас стараннями етнічних німців, які проживають у Польщі. Однозначно, що без цієї допомоги шок на кожному з етапів переїзду був би в рази більшим. Співпраця нашої сім’ї з AGDM продовжується, і зараз вони запрошують через групу в Фейсбуці на культурні заходи, уже в Берліні.
 
Важливими колами моєї підтримки на цьому етапі стали персонал і сусіди по хайму, в якому зараз мешкаємо. А ще – волонтерська команда одного з центрів допомоги українцям на вокзалі, де я допомагаю кожні вихідні. Але особливо – мої батьки, які залишаються в Україні і кожного дня мені говорять: “Ти молодець. Ми віримо в тебе.”.
 
Інна Ченбай
 

ФОТО: Сім'я Ченбай на шляху до Фрідланду у супроводі волонтерів AGDM

8 червня 2022
Автор: Büro des RDU
×