Симпозіум «Інтеграція релігійних та етнічних меншин в Східній Європі»

Розгорнути рубрикатор

З 12 по 14 вересня 2016 року Фонд Конрада Аденауера та Рада німців України провели в Ужгороді та Мукачеві симпозіум на тему «Інтеграція релігійних та етнічних меншин в Східній Європі». У заході взяв участь Уповноважений Федерального уряду Німеччини з питань переселенців та національних меншин Хартмут Кошик.

Фото: Фонд Конрада Аденауера

В центрі уваги стояло питання німецької меншини в Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині станом на сьогоднішній день. Представники німецьких громад в країнах Східної Європи повідомили про досягнення та результати виконаної роботи, а також визначили подальші напрямки діяльності.

Наступним важливим моментом у програмі симпозіуму було обговорення сучасної ситуації етнічних меншин в Україні. Представники угорської, румунської та словацької меншин в Україні поділилися своїми міркуваннями стосовно даного питання.

Значну увагу було присвячено темі віросповідання релігійних громад у Закарпатській області. З цього приводу з промовами виступили священик римсько-католицької церкви Йозеф Трунк та представник єврейської громади Михайло Галін.

     

     

Фото: Рада німців України

На завершення відбувся культурний вечір у старовинній синагозі Ужгорода. Гостям було запропоновано насолодитися музичними шедеврами у виконанні одеського «Pracht Ensemble», учасники якого шанують своє німецьке коріння та неодноразово ставали призерами на міжнародних фестивалях.

Фото: Рада німців України

Другого дня учасники симпозіуму відвідали національно-культурне товариство німців «Паланок» в Мукачеві. Центр підтримує розвиток німецької культури та мови у Закарпатській області та наразі готує відкриття «Німецької кімнати». Після цього відбулась поїздка до символу Мукачева – замку Паланок, на честь якого і було названо німецький центр. Однак варто зазначити, що «Паланок» є не єдиним товариством німців на Закарпатті. В Чинадієво також працює оновлений німецький культурний центр, який щиро запрошує усіх бажаючих. Кінцевою зупинкою цього культурно насиченого дня став середньовічний замок в Чинадієво, де зараз розміщена художня виставка, що належить німецькій меншині України.

     

Фото: Рада німців України

З більш детальною інформацією про захід можна ознайомитися за посиланнями:

Більше фотографій доступні за посиланням:

  • Рада німців України: flickr
  • Фонд Конрада Аденауера: dropbox

Відео:

16 вересня 2016
Автор: Бюро СНУ
×