Колишнє «Gegenbekenntnis» більше не повинно бути загальною причиною для відмови!

Развернуть рубрикатор
Колишнє «Gegenbekenntnis» більше не повинно бути загальною причиною для відмови!

Федеральне міністерство внутрішніх справ і комплексного територіального розвитку Німеччини готує поправку до BVFG  у частині, що стосується прийому пізніх переселенців. Щодо цього роз’яснює президент Союзу вигнанців (BdV), д-р Бернд Фабріціус:

BdV вдячний, що Федеральний уряд і, зокрема, компетентне Федеральне міністерство внутрішніх справ і комплексного територіального розвитку Німеччини, також на неодноразове прохання Об’єднання, наразі готує поправку до BVFG у частині, що стосується прийому пізніх переселенців, і звернувся до нашого Об’єднання та його членів з проханням надати експертну допомогу.

Така участь Об’єднання свідчить про те, що наші вимоги, пропозиції та нагадування, висловлені в публікаціях, у численних розмовах та листуванні, сприймаються серйозно. Особливо з огляду на надзвичайну ситуацію, в якій опинилися наші співвітчизники в Україні та Російській Федерації, зараз важливо, щоб ця поправка до закону, що уточнює правову ситуацію, була прийнята якнайшвидше.

Якщо радянська «влада» десятиліття тому в комуністичній несправедливій державі Радянський Союз внесла до актів цивільного стану або особистих документів заявника запис про ненімецьку етнічну приналежність, це не повинно сьогодні трактуватися як навмисне «Gegenbekenntnis» і призводити до відмови як пізньому переселенцю, якщо всі інші умови, такі як походження та мова, виконані. Це було б рівнозначно подальшій легітимізації комуністичної диктатури та запереченню післявоєнної долі тамтешніх німецьких меншин через адміністративну практику в Німеччині.

BdV виступає тут як захисник інтересів постраждалих співвітчизників з районів поселення: Разом ми хочемо домогтися, щоб Федеральний уряд повернувся до адміністративної практики до 2022 року в розумінні 13-ї поправки до BVFG, коли такий запис ненімецької національності не трактувалася автоматично як «Gegenbekenntnis» і не призводив до відхилення заяв.

Необхідно чітко сформулювати, що раніше зафіксоване різними способами «Gegenbekenntnis» може бути виправлене більш пізнім визнанням себе особою німецької національності і відходить на другий план при його оцінці.

У той же час, необхідно враховувати індивідуальну ситуацію заявників у районах переселення. Там, де через поточну правову ситуацію формальне виправлення так званого «Gegenbekenntnis» більше неможливе або де виправлення чи відкрите визнання здається нерозумним через загрозу репресій, має бути дозволене «Bekenntnis auf andere Weise», як це вже передбачено BVFG.

Існує також потреба в регулюванні для тих представників німецької меншини з України та Російської Федерації, які тікають до Західної Європи через загарбницьку війну Росії проти України. Далеко не всі роблять це з наміром залишитися тут або в сусідніх країнах назавжди. У Німеччині багато людей шукають лише тимчасового захисту відповідно до §24 Закону про перебування і хочуть повернутися на батьківщину після закінчення війни.

Однак існує небезпека, що ці люди згідно із законом про переселення вважатимуться такими, що назавжди покинули свою батьківщину, а отже, і територію переселення, і хочуть встановити місце проживання. Це, в свою чергу, призведе до остаточної втрати права бути прийнятим як пізній переселенець.

Тому BdV закликав Федеральний уряд усунути це протиріччя.

Кожен представник постраждалих німецьких меншин, який шукає захисту, повинен мати можливість скористатися періодами тимчасового захисту, передбаченими Законом про перебування та відповідними європейськими директивами, щоб це не завдало йому шкоди при подальшому поданні заяви як пізній переселенець на приїзд до Німеччини.

BdV продовжуватиме конструктивно працювати над усіма цими питаннями.

 

14 июня 2023
Источник: www.bund-der-vertriebenen.de
×