Підсумки 2016

Розгорнути рубрикатор

Дорогі друзі РНУ,

для всіх нас 2016 рік був дуже непростим. Анексія Криму, бойові дії на сході України, більше мільйона осіб внутрішніх переселенців - всі ці непрості виклики об’єднали німецьку меншину в одну злагоджену команду, яка працювала надзвичайно плідно.

В цьому році нам вдалося реалізувати кілька дуже важливих проектів для німців Донбасу та переселенців. Основним із них є online-курси німецької мови. Крім цього, ми змогли запустити десятки мовних курсів, посилили роботу локальних організацій, дали старт новому соціально-освітньому проекту «Школа після школи», розвинули освітній проект для сеньйорів - «Школа третього віку», підтримали гастролі нашого німецькомовного театру «Буковинський Фенікс», відкрили тематичні виставки картин у багатьох містах України, а також у Берліні та Детмольді, допомогли обдарованій молоді розвинути свої таланти у «Мовній академії», провели конкурс «RDU - Unsere Besten 2016» та багато іншого. Все це стало можливим тільки завдяки командній роботі та взаємній підтримці.

До трагічної дати, 75-річчя депортації німців, ми змогли організувати десятки концертів-реквіємів і показати по телебаченню два документальних фільми про депортацію німців. Це допомогло не тільки зберегти пам'ять про депортацію, а й познайомити широку громадськість з трагічними сторінками нашого минулого.

Вперше за багато років відновила роботу Міжурядова українсько-німецька комісія зі співробітництва у справах осіб німецького походження, які проживають в Україні. Ми прагнули цього понад 10 років і це стало можливим завдяки всім нам.

Від щирого серця дякую Вам за успішний та плідний 2016 рік. А новий 2017 рік стане роком німецької мови в Україні.

 

З найкращими побажаннями,

Володимир Лейсле

голова Ради німців України

 
31 грудня 2016
×