Екскурсія в Біловезькі німецькі поселення

Розгорнути рубрикатор

26 червня 2016 року члени Чернігівського німецького культурного центру «Взаємодія» та представники німецьких громадських організацій із Києва, Славутича, Білої Церкви та Кіровограду відвідали колишні німецькі поселення в Бахмацькому районі Чернігівської області. Біловезька колонія, яка складалася з німецьких селищ Gross Werder, Klein Werder (с.Зеленівка), Кульчинівка, Городок, Rundewiese (с. Круглівка), Біла Вежа, а також Хрещате (на території нинішньої Сумської області), утворилася в кінці 60-х років XVIII ст. Учасників поїздки тепло зустріла Тетяна Миколаївна Стрикун, директор Бахмацького історичного музею. Тетяна Миколаївна з великим ентузіазмом багато років вивчає історичну спадщину свого краю, в т.ч. активно займається дослідженнями німецьких сторінок історії району. Завдяки численним виїздам на територію колишніх німецьких поселень, спілкуванню з мешканцями теперішніх селищ, а також контакту з нащадками німецьких колоністів як в Україні, так і за кордоном, директору музею вдалося зібрати гідну історико-культурну експозицію, присвячену німцям Бахмацького краю. Учасники проекту з великим інтересом ознайомились з експозицією в історичному музеї.

Далі учасники вирушили в село Зеленівка (колишні Klein Werder і Gross Werder), де відвідали школу, побудовану німцями в 1907 р, а також будівлю, єдиного що зберігся з XVIII ст. на Лівобережній Україні, католицького костелу, на території якого зараз знаходиться сільський Будинок культури. Під час бесід з місцевими жителями з'ясувалося, що нині на території колишніх німецьких поселень, на жаль, не проживають нащадки німецьких колоністів, що пов'язано з практично повною депортацією німецького населення району у 1943 р. і 1946 р. органами НКВС. В пам'ять про німців Біловезької колонії, місцеві жителі дотепер доглядають за могилою сім'ї Едель (11 осіб, з них 8 дітей), яка була розстріляна окупантами в грудні 1941 р. в с. Кульчинівка.

Місцеві жителі, працівники Бахмацького історичного музею та учасники проекту сподіваються, що завдяки спільним зусиллям місцевих жителів і влади, нащадків німців-колоністів, а також громадських організацій німців України, вдасться зберегти історико-культурну спадщину німців Біловезької колонії (зокрема мова йде про реставрацію будівлі католицької церкви, ремонт німецької школи, створення німецького будинку-музею).

Чернігівська міська громадська організація Німецький культурний центр «Взаємодія» дякує Раді німців України та Благодійному Фонду «Товариство Розвитку» за фінансову підтримку та можливість проведення проекту.

4 липня 2016
Автор: Людмила Бальцер
×