Міжнародна наукова конференція: «Без права повернення…»

Розгорнути рубрикатор

Міжнародна наукова конференція: «Без права повернення…», організована ГО «Міжнародне товариство німців України - Відергебурт» у співпраці з Інститутом всесвітньої історії Національної академії наук України, успішно відбулася 15-16 жовтня 2021 року в Києві.   

В центрі уваги конференції стали питання насильницької депортації (етнічних німців УРСР) громадян німецької національності у віддалені райони Радянського Союзу. Були проаналізовані умови і наслідки насильницької депортації, правовий статус та реальне становище німців у трудових таборах, трудармійців, мобілізованих на роботу до таборів НКВС, на лісорозробки, будівництво заводів та доріг, а також використання на примусових роботах інших категорій депортованих.

Під час роботи конференції було розглянуто широке коло питань, пов’язаних з історією поселення громадян німецького походження (національності) на українських землях, розкриті їх здобутки і втрати на тлі історичних перетворень в Україні. Окремо розглядалися питання їх господарського та культурного внеску до надбань нашого суспільства в минулому, а також гірка доля у роки воєнного лихоліття Другої світової війни та у повоєнні десятиліття.

Серед учасників конференції особливу увагу заслуговують доповіді Андрія Кудряченко, директора ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України», д-ра Альфреда Айсфельда, історика, виконавчого директора Ґеттінґенського дослідницького центру (Німеччина), Бориса Джапарова, доктора технічних наук, професора (Казахстан), Юлії Подопригори, кандидата історичних наук (Казахстан) та Володимира Мартиненко, докторанта Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України. За результатами роботи конференції буде видано збірник тез доповідей.

Live-відео дивіться на нашому YouTube каналі.

20 жовтня 2021
Автор: Büro des RDU
×