Прес-реліз Союзу вигнанців щодо поправок до закону BVFG

Розгорнути рубрикатор
Прес-реліз Союзу вигнанців щодо поправок до закону BVFG
28 вересня 2023 року давно анонсована поправка до Федерального закону про висланих осіб (BVFG) у сфері прийому етнічних німецьких репатріантів була розглянута в німецькому Бундестазі в першому читанні та передана на розгляд відповідальних комітетів.
"Наші наполягання увінчалися успіхом, поправка BVFG нарешті рухається вперед", - прокоментував цей крок президент Федерації вигнанців д-р Бернд Фабріціус.
 
"На вимогу BdV, а також LMDR, запропоновані поправки містять важливе уточнення: якщо особа, яка подає заяву на отримання статусу пізнього переселенця в Німеччині, може довести поточну прихильність до німецького походження, то попередні різні зобов'язання більше не стануть причиною для відхилення заяви. Якщо це переконання переможе і в подальших читаннях, то попередньому правовому зрівнянню реєстрацій радянської несправедливої держави з вільно зробленим визнанням власного німецького походження і культури нарешті буде покладено край", - сказав Фабріціус.
 
Крім того, добре, що вимоги BdV щодо участі громадських об'єднань були включені у формулювання. Згідно з формулюванням закону, там, де виправлення приналежності ще не відбулося або вже неможливе, тепер може бути достатньо "серйозних зусиль для внесення змін". Це особливо важливо в тих країнах, де національність більше офіційно не вноситься в акти цивільного стану та особисті документи - і тому не може бути просто виправлена", - підкреслює президент BdV.
 
"Я хотів би висловити подяку від імені нашого Союзу, але особливо від імені тих, кого це торкнулося, всім членам парламенту і парламентським групам, які ініціювали і просували цю зміну в законі, і які зараз її підтримують. Тепер необхідно забезпечити його швидке прийняття і поінформувати заявників, яким було відмовлено на змінених підставах, про нову правову ситуацію, щоб вони могли подати заяву про поновлення розгляду їхніх справ".
 
"Викликає жаль, - йдеться у звіті, - що з огляду на війну в Україні досі не знайдено жодного регулювання щодо протиріччя в цінностях між тимчасовою втечею, згідно із Законом про перебування або відповідними європейськими нормами та остаточним від'їздом із зони переселення в розумінні BVFG". Цинічно розглядати нинішню війну Росії проти України та її наслідки як переривання контексту переселення для німецьких заявників на отримання статусу пізнього переселенця. Ті, хто залишає батьківщину на час гуманітарної кризи, не повинні втрачати своє право бути прийнятими як пізні переселенці", - підсумував Фабріціус.
 
Жваві дебати в німецькому Бундестазі
Дебати в німецькому Бундестазі в першому читанні були дуже жвавими з детальних питань. В цілому, однак, була досягнута одностайність у тому, що спрощення прийому пізніх переселенців є необхідним і невідкладним. Президент BdV д-р Бернд Фабріціус був присутній у залі для відвідувачів і був привітаний майже всіма доповідачами.
 
Уповноважена Федерального уряду з питань пізніх переселенців та національних меншин Наталі Павлік (СДПН) представила історичний контекст, погляд уряду на правову ситуацію, що склалася на сьогоднішній день, та причини внесення змін до BVFG. У коротких словах вона пояснила, чому беззастережна презумпція воєнної долі все ще застосовується до німців, які проживають у державах-спадкоємцях Радянського Союзу, до сьогоднішнього дня. "Наша солідарність з постраждалими не повинна зазнати поразки через бюрократію", - підкреслила вона.
Голова групи вигнанців, переселенців і німецьких меншин парламентської фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Крістоф де Фріс пояснив, що вони згодні з "Світлофорною" коаліцією у цьому питанні, але хотіли б більш швидких дій. Парламентська група ХДС/ХСС неодноразово закликала до поспішності і виносила це питання на обговорення. "У нас різне розуміння швидкості Німеччини. Змінити два речення в законі можна швидше, ніж за півтора року", - сказав де Фріс. Пізніше цю критику підтримали його колеги по парламентській групі Ніна Варкен і Александр Хоффманн. Він прямо привітав повернення до старої практики прийому до останнього рішення Федерального адміністративного суду. Крім того, за його словами, добре, що існує право на повторне відкриття процедур прийому, які були відхилені на підставі положення, яке тепер має бути змінено. Нарешті, пролунала критика щодо скорочення бюджету на 2024 рік на прийом та інтеграцію пізніх переселенців, особливо на тлі узгодженої корекції BVFG.
 
Віцепрезидентка німецького Бундестагу Катрін Герінг-Екардт (Бундесрат 90/"Зелені") описала BVFG як "знак нашої спільної історичної відповідальності та (...) відшкодування". Вона подякувала Крістофу де Фрісу за те, що він неодноразово привертав увагу до ситуації та долі постраждалих, зазначивши, що лише це дало їм трохи більше безпеки. Тематично вона додала до дебатів про вимогу BdV щодо щедрого регулювання тимчасової втечі: "Для мене дуже важливо, що не може бути так, щоб тимчасове перебування за межами зони переселення через втечу призводило до втрати права на в'їзд. Ми хочемо це змінити. (...) Не може бути - і я хочу сказати це прямо - що ми очікуємо, що до німецьких меншин, які втікають, будуть ставитися гірше, ніж до тих, хто все ще перебуває в зоні переселення".
 
Виступаючи від імені ВДП, депутат Сандра Бубендорфер-Ліхт назвала "історію німців з Росії та Федеративної Республіки Німеччина історією солідарності та підтримки; тому що ці люди завжди матимуть дім тут, у Німеччині". Добре, що так і залишилося. Петра Пау (Die Linke), також віце-президент Бундестагу, привітала очікувану поправку до BVFG як "перезрілу" і зажадала докорінно переглянути положення на тему "контрприналежності (Гегенбекентніс)" як такі, що більше не відповідають сучасності. Ніна Варкен (ХДС/ХСС) дала зрозуміти, що парламентська група ХДС/ХСС завжди діяла в координації з об'єднаннями. З поправкою до закону необхідно було усунути "новий удар долі". Симона Косс (СДПН), з іншого боку, похвалила федерального міністра внутрішніх справ Ненсі Фезер і уповноваженого у справах переселенців Наталі Павлік за їхні швидкі дії. Косс заявила, що її парламентська група усвідомлює свою відповідальність за цих людей і "зробить все, що в наших силах, для етнічних німецьких репатріантів". Александр Гофманн (ХДС/ХСС) назвав поправку до BVFG необхідною, оскільки вимоги, що випливають з рішення Федерального адміністративного суду, не можуть бути узгоджені з життєвою ситуацією відповідних осіб.
 
Парламентська група AfD, яка внесла власну пропозицію на цю тему, спровокувала скандал. Депутат парламенту Ойген Шмідт заперечував, що уряд взагалі цікавиться етнічними німецькими репатріантами або німецькими меншинами. Через те, що він вивісив на трибуні німецький прапор з гербом російських німців, всупереч регламенту Бундестагу, він отримав заклик до порядку від віце-президента Бундестагу Івонни Магвас (ХДС/ХСС). Шмідт привернув до себе увагу на початку 2023 року виступом на російському телебаченні, в якому він заявив, що Росія не становить небезпеки для решти світу.
29 вересня 2023
Автор: BdV
Джерело: BdV
×