Візит регіонального директора GIZ в Україні та Республіці Білорусь в Одесу

Розгорнути рубрикатор

У квітні 2016 року регіональний директор GIZ в Україні та Республіці Білорусь Сабіне Мюллер прибула до Одеси з робочим візитом. В рамках свого перебування у Одесі пані Мюллер вперше відвідала проект «Заходи з підтримки німецької меншини в Україні», який на замовлення Міністерства внутрішніх справ Німеччини з 1993 року реалізується GIZ в Україні. В ході візиту до проектного бюро регіональний директор GIZ в Україні познайомилась з головними партнерами проекту - Володимиром Лейсле, головою Ради німців України (РНУ), Ельвірою Плесською, членом РНУ від Одеської області, та Юрієм Рябоконем, директором Благодійного Фонду «Товариство Розвитку».

У своєму інтерв’ю для РНУ Сабіне Мюллер розповіла про першочергові проекти в Україні та підтримку німецької меншини на території України, а також поділилася своїми враженнями від зустрічі зі співробітниками  проекту та представниками РНУ та БФ «Товариство Розвитку».

 

- Які проекти на сьогоднішній день є пріоритетними для GIZ в Україні?

- GIZ виконує в Україні багато замовлень Федерального уряду Німеччини. Як раз минулого року у нас відбулися перші за останні чотири роки урядові перемовини між Урядом України та Німеччини. Загалом ми будемо проводити проекти в таких сферах, як енергоефективність, державне управління, сюди відноситься також важливе питання децентралізації, а також у сфері довготривалого економічного розвитку. Ці три області залишаються рівноправними між собою. Враховуючи кризу в Україні, ми маємо масштабні спеціальні програми, які проводимо на Сході України для підтримки біженців. Ми організовуємо психосоціальний догляд, вживаємо заходи по відновленню інфраструктури та сприяємо муніципальному розвитку. Таким чином, ми підтримуємо громади, де живуть біженці, допомагаємо їм інтегруватися в суспільство, а також розвиваємо певні програми, які є важливими для цих громад.

- Яким чином GIZ підтримує німецьку меншину в Україні?

- Ми знаходимося в Україні вже 20 років, і саме стільки Міністерство внутрішніх справ Німеччини підтримує німецьку меншину в Україні. Це найдавніша та найтриваліша програма в Україні. Територіально проект знаходиться в Одесі, але працює по всій Україні. Протягом багатьох років ми влаштовуємо безліч різноманітних заходів, ми навіть будували житло для німецької меншини в Україні. Ми підтримували розвиток німецької мови та реалізовували молодіжні програми. Цією проектною роботою займаються наші партнери та ми і нині. Ми більше не будуємо житло, але ми надаємо підтримку, як старшому поколінню, так і молодшому. Хоча пріоритетною залишається все ж робота з дітьми молоддю та, крім того, мовні курси. Найголовнішою темою на сьогоднішній день я вважаю тему ідентичності, і багато заходів, присвячених саме цьому питанню, проводяться для того, щоб згадати про це, щоб побудувати діалог між поколіннями, аби вони могли повчитися один в  одного та передати свою етнокультурну ідентичність.

- Які враження Ви маєте від сьогоднішньої зустрічі?

- Це дійсно був дуже цікавий день. Я вперше в Одесі і вперше була присутня на цьому проекті. До цього я знала тільки в теорії, чим ми займаємося в цьому проекті, а зараз я побачила це на практиці и перебуваю під великим враженням. Я вважаю, що це дуже важливий проект і не тільки для німецької меншини, але і для українців, тому що люди багато дізнаються про свою власну історію. Люди можуть обмінятися думками та спогадами про часи, про які раніше не могли говорити, і це не лише приємні, але й тяжкі спогади. Про це необхідно говорити. Ця зустріч тривала півтори години, але я могла б залишитися тут ще на 2-3 години, і дізнатися ще більше, чим саме займається цей проект. Я гадаю, що ця зустріч свідчить про Україну, як про державу, в якій можна про все говорити, в якій можна говорити про тяжкі часи, які були і в історії німецької меншини України. Далеко не в усіх країнах це можливо.

10 квітня 2016
Автор: Бюро СНУ
×